Grädde

Mitt GRÄDD projekt – är du min nästa samarbetspartner?

Nu i höst närmare bestämt 24/10-20 började jag sälja grädde i Mjölkboden och som självklart är tillverkad på mjölk från mina kor. En otroligt häftig känsla…..som jag tidigare berättat står mina kor uppbundna i min ladugård vintertid därav att de rastas under vinterhalvåret. Mina kor har en otroligt mycket längre utevistelse (ute dygnet runt) än vad Sveriges beteslagstiftning säger. Mina kor har -20 varit ute sedan 10/4-14/10.

 Det här tänker Arla sätta stopp för och kommer därmed inte att hämta mjölk från små EKO gårdar som har uppbundna djur from 1/10-24.Alternativen jag får är att avveckla gården, bygga nytt eller att gå över till konventionellt. Den mjölken får ett nytt begrepp ”FUL MJÖLK”  Det är mjölken du köper i affären som kallas ”Dryckesmjölk”  , den mjölken är en blandning  av EKO/konventionell mjölk från gårdar som har ett system där djuren står uppbundna. Arla hävdar att det är du som konsument som kräver att djuren ska gå lösa. Det är ingen annan myndighet som har ngt med detta beslut att göra. Det är enbart ARLAS. Min uppfattning är den att det kostar för mkt för ARLA att hämta dessa små skvättar på gårdarna. Arla vill ha stora gårdar 300-500 kors gårdar där dem kan göra ett stopp och få en full bil i stället för att åka runt och hämta små skvättar. I dagsläge och det har varit så sedan lång tid tillbaka så får man inte bygga ut eller bygga nytt för uppbundna djur. Då dessa gårdar får en naturlig avveckling på sikt. När det är slut så är det slut……   Kontentan av detta blir att små gårdar kommer att avvecklas väldigt fort.

Jag kommer aldrig att acceptera att ARLA ska säga åt mig när det är dags att avveckla min verksamhet. Min plan med GRÄDDEN är att förädla all mjölk till grädde och fortsätta med min Mjölkautomat. Samtidigt minskar jag antalet kor med ca 8-10 kor och säger ”Tack och Fuck” till ARLA och blir helt min egen och kan då fortsätta med min verksamhet.

Driver du ett cafe en restaurang eller ngt annat spännande och är intresserad av grädde/mjölk till din verksamhet från mig och mina kor tveka inte att kontakta mig =)

Elins Glada Ekologiska Kor i Östanå