Gräddprojektet

Mitt GRÄDD projekt – är du min nästa samarbetspartner?


Förra hösten närmare bestämt 24/10-20 började jag sälja grädde i Mjölkboden och som självklart är
tillverkad på mjölk från mina kor. En otroligt häftig känsla…..som jag tidigare berättat står mina kor
uppbundna i min ladugård vintertid därav att de rastas under vinterhalvåret.

Mina kor har en otroligt
mycket längre utevistelse (ute dygnet runt) än vad Sveriges beteslagstiftning säger.
Det här tänker Arla sätta stopp för och kommer därmed inte att hämta mjölk från små EKO gårdar
som har uppbundna kor from 1/10-24.Alternativen jag får är att avveckla gården, bygga nytt eller att
gå över till konventionellt. Mjölken jag levererar till Arla får ett nytt begrepp enligt mig ”FUL MJÖLK”


Det är mjölken/andra mejeri produkter du köper i affären som kallas ”Dryckesmjölk” den är alltså
inte EKO , den mjölken är en blandning av EKO/konventionell mjölk från gårdar som har ett system
där korna står uppbundna. Arla hävdar att det är du som konsument som kräver att djuren ska gå
lösa. Det är ingen annan myndighet som har ngt med detta beslut att göra. Det är enbart ARLAS.

Min åsikt är den att det kostar för mkt för ARLA att hämta dessa små skvättar på gårdarna. Arla vill ha
stora gårdar 300-500 kors gårdar där dem kan göra ett stopp och få en full bil i stället för att åka runt
och hämta små skvättar. I dagsläge och det har varit så sedan lång tid tillbaka så får man inte bygga
ut eller bygga nytt för uppbundna djur. Då dessa gårdar får en naturlig avveckling på sikt. När det är
slut så är det slut…… Kontentan av ARLAS beslut blir en påskyndning av nedläggning av små gårdar.
Där det tidigare varit öppna hagmarker/landskap kommer det att växa igen och den biologiska
mångfalden går även den i graven.


Min plan med GRÄDDEN är att förädla all mjölk till grädde och fortsätta med min Mjölkautomat.
Samtidigt minskar jag antalet kor med ca 8-10 och säger ”Tack och Fuck” till ARLA och blir helt min
egen och kan då fortsätta med min verksamhet. Min Grädde håller en fetthalt 55-57% och den kostar
142kr/Liter. För att få ut 1 liter grädde går det åt ca 10-11 liter mjölk.


Driver du ett cafe en restaurang eller ngt annat spännande och är intresserad av grädde/mjölk till din
verksamhet från mig och mina kor tveka inte att kontakta mig =)

Klicka på bilden för att förstora den
Elins Glada Ekologiska Kor i Östanå