Utfodring = Mjölken

Höst/Vinter

Alla mina djur äter bara grovfoder=ensilage som odlas på min gård. Jag ger inget kraftfoder till några av mina djur. Jag odlar helsäd det är havre och ärtor som ensileras på hösten på samma sätt som ensilage. På vintern äter korna ensilage, helsäd,salt, miniraler och 1-2 kg spannmål .Den blandnigen består oftast av korn vete och ärtor.

Gården är självförsörjande på grovfoder ,jag odlar helsäden för växtföljdens skull och behöver jag köpa spannmål gör jag det från en granne i byn som jag har ett väldigt bra samarbete med.

Alla kvigor kalvar, kor och sinkor har fri tillgång dygnet runt på ensilage

Vår/Sommar

Betet blir mina kors ”kraftfoder” som jag utnyttjar till 100% under sommaren. När korna kommer in för mjölkning får de hö och 1-2 kg spannmål.

Mjölken har en fetthalt under vinterhalvåret som varierar mellan 4,5-5% och en proteinhalt som varierar mellan 3,4-3,6%. På sommaren sjunker fetthalten en aning till ca 4-4.5 %.

Mina kor drivs inte för att mjölka maximalt. Min filosofi är att ha starka friska och sunda individer som blir gamla och mår bra och det får man genom att inte driva dem så hårt, Därav att jag väldigt väldigt sällan behöver ta ut veterinären för att behandla ngt djur. Dem tillfällen när veterinären kommer är när kalvarna ska avhornas och kastreras. Jag sätter alla mina djurs välmående i första hand från att de föds tills de lämnar gården för att åka till slakt.

Elins Glada Ekologiska Kor i Östanå