Om gården och djuren

Till gården hör ca 30 ha skog, 30 ha egen mark samt att jag arrenderar
granngården på ca 25ha. Gården har drivits ekologiskt sedan -96. Här finns ca 30-35 kor förutom ca 35st kalvar och kvigor. Så totalt finns
det ca 70 djur på gården året om. Tjurkalvarna som föds säljer jag vidare när de är 2 månader gamla till en uppfödare i Alunda.

Här finns även höns, ett gäng ladugårdskatter, den arge innekatten Nisse, 2 st hästar Chocco och Capona och självklart Ragnar en glad boxer som alltid är med i vått och torrt. Han kommer med stor sannolikhet och springer om ni kommer till gården för att handla mjölk.
Eftersom mina kor står uppbundna under vinterhalvåret har jag en regel att följa och som alla gårdar som är KRAV/Ekologiska måste följa nämligen rastning.  Detta gäller ”små gårdar med upp till 42 godkända uppbundna ko platser”.

Så 2 ggr/v när vädrets makter tillåter släpper jag ut dem så dem får skutta runt en stund. Det här är en aktivitet som jag brukar bjuda in allmänheten till.

Så fort det går helst i mitten av april åker kor och kvigor ut för att sedan få vara ute ända till sen hösten. Direkt i början fodras djuren ute tills betet kommit igång ordentligt. Sen när värmen kommit åker alla små kalvar ut även dem som dricker mjölk.  Det är en härlig känsla då jag ropar ”puttarna” och de svarar långt bort i hagen för att sedan komma på rad för att få sin hink med mjölk. Min filosofi är att alla djur ska få komma ut på bete stort som litet för att få vara ute så länge vädrets makter tillåter.